Kiszonki w klasie 2c

Jak powszechnie wiadomo, kiszonki to źródło wielu witamin, mikroelementów i związków, potrzebnych nam zwłaszcza zimą. Spożywając kiszone owoce i warzywa uodpornimy nasz organizm na schorzenia, szczególnie te powszechne w okresie jesienno-zimowym. Kiszonki mają dobroczynne właściwości i są bardzo zdrowe, dlatego też uczniowie klasy 2c chętnie przygotowywali je przy wsparciu rodziców i babć. Warto je przygotowywać samemu, gdyż wtedy mamy pewność, że zostały wykonane prawidłowo i są w pełni zdrowe. Informacje o tym, jakie działania na nasz organizm mają kiszonki, na czym polega proces kiszenia, jak kisić warzywa i owoce oraz jaka sól do kiszonek jest najlepsza została przekazana uczniom przed przystąpieniem do zajęć praktycznych. Dzieci były bardzo zainteresowane wykładem jak i zajęciami praktycznymi. Zajęcia były udane i będą powtórzone zarówno w celu utrwalenia wiedzy oraz umiejętności jak i ze względu na ich akcyjność.

Magdalena Jankowska